Onderhoudsadvies

Om het hout van uw vloer mooi te houden is het wel belangrijk om het hout regelmatig te voeden of te voorzien van een nieuwe laklaag, anders wordt het hout kaal, versleten en verliest het zijn mooie uitstraling. Olie, polish of lak daarom met enige regelmaat de houten vloer en u hebt in no time weer plezier van uw prachtige vloer. Voor sommigen is het onderhoud een struikelblok. Wanneer u echter weet hoe u de houten vloer moet onderhouden dan valt het best mee. Het onderhoud hoeft dus geen belemmering te zijn om toch een mooie parket vloer aan te schaffen. Lees hieronder onze handige tips over hoe u het beste uw houten vloer kunt verzorgen.

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Voor het juiste onderhoud en gebruik van uw houten vloer is het belangrijk om een aantal basisregels te volgen.

  • Gebruik een zachte bezem zodat de vloer niet beschadigt door zand en vuil.
  • Reinig de vloer met een dweil die goed is uitgewrongen en gebruik weinig water.
  • Eventueel kan het passende reinigingsmateriaal voor de gekozen houtsoort worden toegevoegd.
  • Plaats viltdoppen onder stoelen meubels en tafels zodat het schuiven van deze meubels geen krassen veroorzaakt op de houten vloer.
  • Leg een goede, zachte deurmat bij de voordeur die goed absorbeert.
  • De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt 60-70%. Dit voorkomt het krimpen of uitzetten van de houten vloer.

De houtsoort

Hout is een schitterend natuurproduct. Elke houtsoort en plank heeft zijn eigen unieke uitstraling en eigenschappen. Het biedt warmte en sfeer in je woonruimte en zorgt ook voor een betere akoestiek in huis. Harde geluiden worden er namelijk door gedempt. Qua houtsoorten zien we momenteel een groot aanbod aan eiken. Eiken is een populaire houtsoort die zorgt voor een rustieke en rustige sfeer. Daarnaast zijn er vele mogelijkheden met bewerkingen van eiken zoals greywash, white wash, chalk, soft brush, fijn bezaagd, gerookt of verouderd eiken. Los van eiken is er een enorm aanbod aan andere houtsoorten van onder andere maple, bamboe, mahonie, walnoot, kersen tot purperhart en beuken. Elk van deze houtsoorten is weer verschillend qua hardheid. Zo zijn eiken of kersen hardere houtsoorten die minder snel beschadigingen of krassen oplopen dan de zachtere houtsoorten. Wanneer u de keuze gaat maken voor een houten vloer houdt hier dan rekening mee. Het is zonde wanneer uw mooie vloer snel vol putten en gaten zit. Laat u daarom goed informeren over de houtsoort van de vloer.

Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Een houtsoort kunt u herkennen aan bepaalde kenmerken zoals akoestische eigenschappen, splijtsterkte, buigsterkte, druksterkte. Samen bepalen deze eigenschappen de hardheid van het hout. In zijn algemeenheid maken we onderscheid tussen hard hout en zacht hout. Hoe harder de kwaliteit van het hout, des te duurzamer en slijtbestendiger het hout is.

Soorten behandelingen

De verschillende soorten hout vragen elk om een andere behandeling. Een houten vloer wordt gereinigd en voorzien van een laag olie of voorzien van een laag slijtvaste, transparante lak. Wanneer dit precies nodig is, hangt af van de houtsoort, het gebruik, de kwaliteit vloer en het onderhoud. Bij een lichtere houtsoort kun je beter voor lak kiezen. Dit behoudt hierdoor zijn mooie lichte kleur. Wax-olie is een combinatie van was en olie ineen. Een olielaag beschermt de vloer en geeft een mooie uitstraling. Een olielaag moet eens in de paar jaar vervangen worden. Elk product heeft een andere look en uitstraling dus ga naar onze vloerenwinkel om verschillende stalen te bekijken.

Onderhouden

Onderhoud van een houten vloer past binnen elk budget. Wilt u wat minder besteden, dan kunt u het prima zelf uitvoeren. Vind u het prettig dat u er geen omkijken naar heeft, dan kunt u het aan ons uitbesteden. Besluit u om het zelf te doen dan bestaan de kosten uit de wax, olie of lak en de eventuele huur van een schuur- of boenapparaat.

Goed onderhoud is absoluut belangrijk om uw houten vloer zijn mooie natuurlijke uitstraling te laten behouden. Vergeleken met een aantal jaren geleden is het aantal mogelijkheden om dit op eenvoudige wijze te doen enorm toegenomen. Belangrijk inzake het goed onderhouden van de vloer is het goed reinigen, de vloer beschermen en minimaal eenmaal per jaar een nieuwe bijbehorende beschermlaag aanbrengen.

Belangrijk is om uw houten vloer goed schoon te houden en meerdere keren per week te vegen, dweilen of reinigen met het bijbehorende reinigingsproduct. Is de vloer beschadigd, heeft deze een doffe uitstraling of vertoont de vloer slijtage dan is het zaak om de vloer opnieuw te oliën of te polishen. Bij normaal gebruik is dat een tot twee keer per jaar nodig. Doe het per deel van de kamer zodat je niet alle meubels uit de kamer hoeft te verwijderen.

WAT MOET U BESLIST NIET DOEN?

Loop niet met vieze schoenen naar binnen en verschuif ook geen meubels of andere zaken zonder bescherming eronder. Heeft u last van vlekken op de vloer of voetafdrukken dan is het mogelijk dat er teveel reinigingsmiddel is gebruikt of dat het gebruikte reinigingsmiddel te vet is. Gebruik geen agressieve middelen zoals ammonia of schuurmiddel. Hierdoor kan de toplaag van het hout beschadigen. Kortom, denk goed na over alles in huis dat de vloer zou kunnen beschadigen.